Jedno z mých oblíbených jídel, která jsou rychlá na přípravu, zasytí a na kterých si zároveň pochutnám, je mujaddara. Základní suroviny v tomto receptu tvoří čočka a rýže, zbytek jsou ingredience, které všichni máme většinou někde doma po ruce.
První zmínka o tomto pokrmu pochází z kuchařky vydané v roce 1226, kterou sestavil al Baghdad z Íráku. Původně se mujaddara připravovala i s masem, bez masa pak byla tradičním středověkým jídlem chudších Arabů. Dnes existuje několik variant tohoto pokrmu - v některých zemích Blízkého Východu se do mujaddary přidává máta či koriandr, jinde se servíruje s jogurtem. Základním receptem je však ten, který tu s vámi budu sdílet a který si čas od času připravuji, když mám hlad a nechce se mi dlouho vařit :)
Ingredience:
- hrnek rýže
- 2 hrnky čočky
- olivový olej
- půl cibule nakrájené na kostičky
- půl lžičky kmínu
- sůl
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce nasekané petržele
1. Na oleji si zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme rýži a krátce (cca 1 minutu) za stálého míchání orestujeme.
2. K rýži přidáme restovat také čočku - opět restujeme asi jednu minutu.
3. Zalijeme 4 hrnky vody, osolíme, přidáme kmín a vaříme, dokud čočka a rýže není měkká (či požadované konzistence - kdo má rád tužší, vaří kratší dobu, kdo raději měkčí, vaří déle :)
4. Když se vyvaří všechna voda a rýže a čočka mají požadovanou tvrdost, dochutíme solí a citrónovou šťávou. Ozdobíme nasekanou petrželkou
5.Můžeme podávat se zeleninovým salátem, zdobené kopečkem jogurtu nebo s opraženou cibulkou. Výborná je také s nakládanou červenou řepou nebo kyselými okurkami.
(aneb dobrou chuť!) الذوق السليم
(pokud Google translator nelže :))
by Petra
Zajímalo by mě, jestli není rozumné předem čočku namočit.. Neboť rýže se uvaří cca za 20 min. , ale nenamočená čočka určitě déle než hodinu.
OdpovědětVymazat