24.08.14

Mujaddara - tradiční pokrm z Blízkého Východu

Jedno z mých oblíbených jídel, která jsou rychlá na přípravu, zasytí a na kterých si zároveň pochutnám, je mujaddara. Základní suroviny v tomto receptu tvoří čočka a rýže, zbytek jsou ingredience, které všichni máme většinou někde doma po ruce. 

První zmínka o tomto pokrmu pochází z kuchařky vydané v roce 1226, kterou sestavil al Baghdad z Íráku. Původně se mujaddara připravovala i s masem, bez masa pak byla tradičním středověkým jídlem chudších Arabů. Dnes existuje několik variant tohoto pokrmu - v některých zemích Blízkého Východu se do mujaddary přidává máta či koriandr, jinde se servíruje s jogurtem. Základním receptem je však ten, který tu s vámi budu sdílet a který si čas od času připravuji, když mám hlad a nechce se mi dlouho vařit :) 



Ingredience: 
  • hrnek rýže
  • 2 hrnky čočky
  • olivový olej
  • půl cibule nakrájené na kostičky
  • půl lžičky kmínu
  • sůl
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce nasekané petržele
 Postup: 

1. Na oleji si zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme rýži a krátce (cca 1 minutu) za stálého míchání orestujeme.

2. K rýži přidáme restovat také čočku - opět restujeme asi jednu minutu.

3. Zalijeme 4 hrnky vody, osolíme, přidáme kmín a vaříme, dokud čočka a rýže není měkká (či požadované konzistence - kdo má rád tužší, vaří kratší dobu, kdo raději měkčí, vaří déle :)

4. Když se vyvaří všechna voda a rýže a čočka mají požadovanou tvrdost, dochutíme solí a citrónovou šťávou. Ozdobíme nasekanou petrželkou

5.Můžeme podávat se zeleninovým salátem, zdobené kopečkem jogurtu nebo s opraženou cibulkou. Výborná je také s nakládanou červenou řepou nebo kyselými okurkami.

(aneb dobrou chuť!)   الذوق السليم

(pokud Google translator nelže :))

by Petra


1 komentář:

  1. Zajímalo by mě, jestli není rozumné předem čočku namočit.. Neboť rýže se uvaří cca za 20 min. , ale nenamočená čočka určitě déle než hodinu.

    OdpovědětVymazat