28.08.14

Penne alla puttanesca (neapolská verze)

Penne alla puttanesca patří spolu s penne al'arrabiata mezi mé nejoblíbenější úpravy těstovin. V obou případech se jedná o omáčky, které jsou chuťově velmi výrazné a pálivé (mňam :-)). Zatímco však arrabiata pálí vždy, penne alla puttanesca lze upravit tak, že pálit nemusí - jednoduše vynecháte feferonky (nepatří mezi základní ingredience). Omáčka si přesto zachová specifickou výraznou chuť, kterou jí dodávají capari a černé olivy v kombinaci s česnekem a bílým vínem

Penne alla puttanesca znamená doslova penne alla bordel. Jedná se o poměrně nový recept, který vznikl až v polovině 20. století. Existuje mnoho domněnek a příběhů, jak a kdo tento pokrm vymyslel. Jeden z nich pojednává o italském kuchaři Sandro Pettim, který byl těsně před zavírací dobou restaurace požádán několika hosty, ať jim něco uvaří. Poté, co jim sdělil, že má v kuchyni málo ingrediencí, hladově odvětili: "Klidně nám udělej nějakou směsku." (hodně slušně řečeno!) Petti tedy připravil omáčku z toho, co mu v kuchyni zbylo - ze čtyř rajčat, dvou oliv a trošky caparů. Netrvalo dlouho a nový recept byl na světě.  

A jak už to u jídla a receptů bývá, stačilo půl století k tomu, aby se v celé Itálii začali připravovat různé varianty tohoto pokrmu. My Vám zde představujeme neapolskou verzi "puttanescy" bez ančoviček, takže vlastně veganskou. Tradičně se tato omáčka podává se špagetami, my jí však máme raději s trubkami (penne).



Ingredience: 
  • 400 g těstovin penne
  • olivový olej
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce capari
  • 4 lžíce černých oliv bez pecky
  • 1 dcl bílého vína
  • hrst petrželové natě
  • 400 g cherry rajčat nebo dobře vyzrálých normálních rajčat
  • 4 feferonky (nemusí být)
Nádobí - na vaření těstovin je zapotřebí opravdu velký hrnec. Na přípravu omáčky si také nachystejte velkou a širokou pánev, protože do ní nakonec těstoviny nasypete.

Postup: 

1. Nejprve si dejte vařit těstoviny.

2. Mezitím si ve velké pánvi na olivovém oleji  orestujte česnek (stačí ho promačkat rukou nebo nakrájet na hrubší kousky), capari a na kolečka nakrájené olivy.

3. Po chvilce restování (cca 2 minuty), přidejte nakrájené feferonky a dalších pár minut restujte, aby se spojily všechny chutě.

4. Přilijte bílé víno a nechte vyprchat alkohol (asi 5 minut).

5. Mezitím si omyjte rajčata a nakrájejte je na půlky (cherry rajčata), nebo na malé kousky (normální rajčata).

6. Rajčata přidejte do omáčky a nechte chvíli dusit. V případě potřeby podlejte vodou z těstovin.

7. Nakonec vsypte uvařené těstoviny do omáčky, promíchejte, posypte petrželovou natí a můžete podávat.

Buon appetito, ragazzi!



 by Petra 


Žádné komentáře:

Okomentovat