23.11.14

Taštičky plněné povidly (Szilvalekváros derelye)

Povidlové taštičky jsou oblíbeným maďarským jídlem, které pochází ze Severního Maďarska. K tomuto pokrmu se pojí následující úsloví: "Derelye - magyar ember ereje" a znamená to něco jako "derelye (taštičky) dodávají Maďarovi sílu". Lidově se jim říká barátfule, což doslovně přeloženo znamená "mnichovy uši". V klášterech byl tento pokrm oblíbeným jídlem v době půstu.

Taštičky se nejčastějí plní povidly a tvarohem. Já zvolila variantu s povidly, protože jsem je měla po ruce, ale myslím si, že plněné tvarohem chutnají také dobře.






Ingredience:
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • voda dle potřeby
  • špetka soli
  • 1 bílek
  • sklenka povidel
  • 100 g strouhanky
  • 100 g másla
  • skořice a moučkový cukr

Postup:

1. Z mouky, vajec a soli vypracujeme pevné, hladké těsto. Uděláme z něj bochníček a přikryté utěrkou necháme 1/2 hodiny odpočívat. 

2. Těsto tence rozválíme a polovinu plátu přikryjeme utěrkou, aby neoschlo. Na volnou polovinu těsta naneseme lžičkou v odstupu asi 4 cm malé kopečky povidel. Bílek smícháme s asi 1 - 2 lžičkami vody, rozšleháme vidličkou a těsto kolem povidel jím potřeme.

3. Odstraníme utěrku a část těsta bez povidel přiložíme na těsto s hromádkami povidel. Vrstvy těsta mezi hromádkami povidel pevně přitlačíme k sobě a rádlem nakrájíme na čtverce s náplní. 

4. Taštičky vložíme do vroucí osolené vody a pod pokličkou je vaříme asi 8 minut. Mezitím osmahneme na másle strouhanka do zlatohněda. 

5. Uvařené taštičky scedíme, necháme je odkapat a dáme na pánev se strouhankou. Nemícháme je, pouze pánví opatrně potřásáme, až se taštičky pokryjí strouhankou. Podáváme horké, posypané cukrem a skořicí.

Pozn.: taštičky jsou poměrně syté, z tohoto množství surovin lze udělat asi 6 porcí.

by Pavlína 

Žádné komentáře:

Okomentovat