Podle východní medicíny je zima spojována s energií vody, proto je zapotřebí posilovat ledviny a močový měchýř. Jídla slané, sladké a kyselé chuti prý udrží organismus zdravý a odolný. Kromě toho je dobré vyvarovat se příliš studených nápojů a jídel, stejně tak potravin, které tělo ochlazují.
- konzumace velkého množství syrové zeleniny není pro zimní období úplně nevhodnější. Nejen, že se teď těžko shání kvalitní, chutná čerstvá zelenina, ale také je v tomto období nevhodná, protože tělo ochlazuje
- stejně tak není vhodná přílišná konzumace tropického ovoce, i když při návštěvě supermarketů máte možná jiný pocit. Pokud použijeme selský rozum - tropické a subtropické ovoce vyrostlo v zemích úplně jiného pásma, za úplně jiného počasí a má dobrou schopnost tělo ochlazovat. Dopřejte si ho tedy pouze vyjímečně.
- pro získání vitamínů z potravin je vhodná konzumace kysaného zelí (ideálně domácího) a našeho dobře skladovaného ovoce (velmi dobrá jsou povařená jablka s trochou skořice a hřebíčkem, dále hrušky, a sušené ovoce)
- výborné jsou různé zeleninové polévky, kaše (jak nasladko, tak naslano), zapékaná jídla
- nemusíte se bát používání olejů, čím je venku chladněji, tím tučnější může vaše strava být (samozřejmě v rámci norem). Velmi dobrý je olej dýňový, sezamový, ale také řepkový.
- pokud jíte maso a vejce, můžete je do jídelníčku zařadit - zima je pro konzumaci živočišných produktů vhodnější, než jaro a léto
- pokuste se omezit konzumaci mléčných výrobků - zahleňují tělo, což v zimě rozhodně nepotřebujeme (hlen ucpává sliznice a člověk pak rychleji onemocní)
- sladkosti z bílého cukru nahraďte ořechy, sušeným ovocem nebo preferujte slazení medem - bílý cukr tělo ochlazuje a zahleňuje
- naučte se používat do jídel koření, které zahřívá tělo - zázvor, kurkuma, chili, skořice, hřebíček, anýz. Nejen, že se budete cítit dobře, ale také si posílíte imunitní systém a trávení.
- mezi zahřívací obilniny patří pohanka, ječmen, jáhly a oves
- ideální pro zimní období je konzumace různých druhů fazolí. Jak už jsem uvedla výše, v zimě je třeba posilovat ledviny a močový měchýř, a právě fazole jsou na toto ideální. Mezi další vhodné luštěniny patří cizrna a červená čočka
by Péťa
Zdroje: Ájurvéda - Léčivá kuchyně (Harish Johari)
Žádné komentáře:
Okomentovat