27.01.15

Ostrá "indická" polévka

Výborné husté polévky jsou podle mého jedny z nejlepších jídel, které si v zimě můžeme uvařit. Nejen, že krásně zasytí, ale také zahřejí. Tahle polévka zahřeje rovnou dvakrát - nejen svojí teplotou, ale také kořením. Obsahuje totiž zázvor, chili, skořici a kurkumu, takže vám pěkně rozproudí krev. Pokud pálivé nemusíte (nebo nemůžete), tahle polévka vás rozhodně moc nepotěší, pokud však máte pálivé rádi, určitě si jí uvařte. U nás vždycky sníme celý hrnec rovnou a druhý den chceme vařit znovu :-) 



Ingredience (cca 2-3 porce)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej na smažení
  • 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 chili paprička (může být čerstvá i sušená, popřípadě lžička mletého chili)
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky koriandru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • plechovka krájených rajčat
  • plechovka kidney fazolí
  • sůl 
  • bílý jogurt (nemusí být)
Postup:

1. Nejprve na oleji zpěňte cibuli nakrájenou na kostičky (asi 8 minut).

2. Poté přidejte na jemno nasekaný česnek, zázvor, nasekanou chili papričku, kmín, koriandr, skořici a kurkumu a za stálého míchání opékejte další dvě minuty (dávejte pozor, aby se koření s cibulkou nepřipálilo, je dobré snížit plamen).

3. Přidejte krájená rajčata, zamíchejte, pak přidejte fazole, opět zamíchejte a dolijte troškou vody (většinou cca 200 ml) do podoby husté polévky.

4. Přiveďte polévku k varu a vařte 10-15 minut.

5. Ke konci dochuťte solí, vařte další 1-2 minuty.

6. Polévku můžete podávat s kopečkem bílého jogurtu (jogurt zjemní ostrost polévky a vytváří zajímavou chuťovou kombinaci), ale není to nutné.

Dobrou chuť!

(inspirace z časopisu Albert)

Petra



Žádné komentáře:

Okomentovat