01.09.14

Bramborový paprikáš (Paprikás krumpli)


Bramborový paprikáš je jedno z mála veganských jídel maďarské kuchyně. Tento recept pochází z Velké uherské nížiny, která se rozprostírá východně od Dunaje a sahá až k rumunských hranicím. Maďaři tuto část pokládají za srdce Maďarska, díky tomu, že dala světu nejznámější maďarská jídla: guláš, lečo, plněné zelí a také bramborový paprikáš :-)

Jedná se o tradiční maďarské jídlo, které si čikoši (honáci v maďarské pustě) vařili a ještě dodnes vaří v kotlících zavěšených na dřevěných kůlech (jde o tradici, kdy jídlo muselo být rychle hotové a ve velkém množství, což kotlík splňoval).


Můžeme říci, že základem tohoto jídla je lečo (v maďarštině "lecsó") - pokrm z cibule, paprik, rajčat a mleté papriky. Bramborový paprikáš je sytější a obvykle se připravuje v chladnějších měsících.




 Ingredience:
  • 1,5 kg brambor
  • 2 papriky
  • 2 rajčata
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • na špičku nože kmínu
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 80 g oleje
  • sůl
Postup: 

1. Oloupané brambory podélně nakrájíme na čtvrtky, očištěné papriky na kroužky a rajčata na kousky. 

2. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme na oleji zesklovatět, podle chuti přidáme prolisovaný česnek a kmín. Pak odstavíme a okořeníme paprikou.

3. Přidáme brambory, papriky a rajčata, osolíme a dobře promícháme. Přilijeme trochu vody a při vysoké teplotě vaříme, až je jídlo hotové. Brambory už nemícháme, pouze opatrně potřásáme hrncem. Přidáme pouze tolik vody, kolik je nutné, protože omáčka má být hustá.







 by Pavlína


Žádné komentáře:

Okomentovat