Bramborový paprikáš je jedno z mála veganských jídel maďarské kuchyně. Tento recept pochází z Velké uherské nížiny, která se rozprostírá východně od Dunaje a sahá až k rumunských hranicím. Maďaři tuto část pokládají za srdce Maďarska, díky tomu, že dala světu nejznámější maďarská jídla: guláš, lečo, plněné zelí a také bramborový paprikáš :-)
Jedná se o tradiční maďarské jídlo, které si čikoši (honáci v maďarské pustě) vařili a ještě dodnes vaří v kotlících zavěšených na dřevěných kůlech (jde o tradici, kdy jídlo muselo být rychle hotové a ve velkém množství, což kotlík splňoval).
Můžeme říci, že základem tohoto jídla je lečo (v maďarštině "lecsó") - pokrm z cibule, paprik, rajčat a mleté papriky. Bramborový paprikáš je sytější a obvykle se připravuje v chladnějších měsících.
Ingredience:
- 1,5 kg brambor
- 2 papriky
- 2 rajčata
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- na špičku nože kmínu
- 2 lžíce mleté papriky
- 80 g oleje
- sůl
1. Oloupané brambory podélně nakrájíme na čtvrtky, očištěné papriky na kroužky a rajčata na kousky.
2. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme na oleji zesklovatět, podle chuti přidáme prolisovaný česnek a kmín. Pak odstavíme a okořeníme paprikou.
Žádné komentáře:
Okomentovat