Vegetariánská a mnou upravená verze mnoha Čechy oblíbeného a za mexické jídlo považovaného chili con carne, které mimochodem v Mexiku skoro nikdo nezná :-D (nebo ho přinejmenším nepovažují za mexické jídlo). Chili con carne totiž pochází z Texasu a je ukázkovým příkladem tzv. Tex-Mex kuchyně, tedy kuchyně, která kombinuje mexická a americká jídla a je v Texasu velmi populární.
Pokud vařím pro více lidí a nevegetariány, dělám chili con carne z kuřecího masa. Pokud vařím pouze pro sebe a sestru, dělám ho ze sóji. Chili con soya patří mezi má nejoblíbenější jídla a většinou ho sním na posezení dva velké talíře :-) Nejvíc mi chutná s rýží nebo s tortillami, ale masová verze chutná dobře i s čerstvým chlebem.
Pokud vařím pro více lidí a nevegetariány, dělám chili con carne z kuřecího masa. Pokud vařím pouze pro sebe a sestru, dělám ho ze sóji. Chili con soya patří mezi má nejoblíbenější jídla a většinou ho sním na posezení dva velké talíře :-) Nejvíc mi chutná s rýží nebo s tortillami, ale masová verze chutná dobře i s čerstvým chlebem.
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g červených fazolí kidney (necháme přes noc namočit ve vodě a před přípravou jídla uvaříme dle návodu. Možno použít také fazole z konzervy)
- balení sójových kostek
- rajčatový protlak (cca 140 g) - výborný je Giana v plechovce
- 1 lžička chili (záleží na kvalitě a na stupni pálivosti chili)
- 1 lžička sušeného koriandru a půl lžíce čerstvého koriandru (není nutný, ale krásně zvýrazní chuť jídla)
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl dle chuti
- olivový olej
Postup
1. Nejprve uvařte sójové kostky dle návodu. Osvědčilo se nám vařit je o nějakých 4-5 minut méně, než je psáno na obalu, protože jsou potom tužší, což je pro tento recept vhodné - "dodělají" se na pánvičce.
2. Zatímco se vám vaří kostky, osmahněte si na oleji na hrubo nakrájenou cibuli a rozlisované nebo na jemno nakrájené stroužky česneku. Poté přidejte uvařené sójové kostky a orestujte je tak, aby chytly jemně zlatou barvu.
3. Přidejte fazole, osolte a opět restujte jednu až dvě minuty.
4. Přidejte rajčatový protlak, promíchejte a pokud je směs příliš hustá, můžete ji zalít teplou vodou (množství dle potřeby). Směs nechte 5 minut povařit. Nakonec dochuťte oregánem a chili a ještě chvíli vařte, aby se smísily chutě.
5. Nakonec podle potřeby dosolte, nebo dochuťte (chili) kořením. Podávejte s rýží nebo s tortilami
Dobrou chuť! :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat