03.06.14

Domácí tortilly z pšeničné mouky s fazolovou směsí

S nápadem udělat si domácí tortilly přišel o víkendu přítel a později se ukázalo, že to byl opravdu výborný nápad. Oba jsme domácí tortilly dělali poprvé a musím říct, že se nám celkem povedly, i když to původně vypadalo, že těsto poputuje spíše do koše, než na pánev.
Když se sestra dozvěděla, že jsme měli tortilly, dostala na ně také chuť, a tak jsme si je dnes dělali znovu. Z prvního pokusu o tortilly jsem se poučila a naučila se pár grifů, takže ty dnešní tortilly byly ještě o něco lepší, než ty víkendové. K nim jsme si udělali fazolovou směs - napadlo mě, že by bylo dobré něco takového k tortillám vytvořit, protože jsme si nechtěli dát kuřecí maso ani sóju. Při vytváření téhle fazolové směsi jsem se hodně nechala inspirovat mexickou kuchyní - fazole nebo fazolovou "kaši" dávají Mexičané skoro ke všemu. Kaši píšu v uvozovkách, protože se nejedná o kaši, jak ji známe u nás, ale spíše u uvařené hrubě namleté fazole dochucené solí. Tak nějak jsme to udělali i my dneska a fazolovou "kaši" ještě vylepšily o pár dalších ingrediencí. Nakonec se nám dělali boule za ušima :-)


DOMÁCÍ PŠENIČNÉ TORTILLY

Domácí tortilly jsou (logicky) oproti těm kupovaným úžasné v tom, že neobsahují žádný cukr, éčka a látky zlepšující to a ono. Navíc jsou kupované tortilly na můj vkus předražené, za to tyhle vás vyjdou na pár korun. Na jejich výrobu budete potřebovat pouze 4 ingredience, váleček, trochu síly a trpělivosti, sporák a dobrou pánvičku.

Ingredience (na 10 tortill)
  • 2 hrnky hladké mouky
  • půl hrnku vlažné vody
  • 5 lžic olivového oleje
  • špetka soli 
Postup

1. Smíchejte všechny ingredience a zpracovávejte dokud nevznikne vláčné, měkké těsto. Těsto nesmí být příšliš tuhé, gumové, nebo řídké. Pokud je příliš tuhé, přidejte vodu, pokud je řídké, přídávejte mouky. S těstem si dejte opravdu práci - je třeba ho hníst poměrně dlouho. Poté ho nechte na 15 minut odpočinout.

2. Rozdělte těsto na 10 kousků, ze kterých vyválíte kuličky o průměru 4-5 cm. Z kuliček pak na lehce pomoučeném vále vyválejte velmi tenké placky (asi 1 mm). Ideální je, pokud se vám podaří vyválet kola, což vyžaduje hodně trpělivosti. Důležité je, aby se vám vzniklá placka vešla na pánvičku.


3. Placky pečte na suché velmi rozpálené pánvi, asi 15 sekund po každé straně. Doba pečení velmi závisí na sporáku a taky na pánvičce, kterou máte. To, že je tortilla hotová, poznáte podle toho, že se na jejím povrchu začnout tvořit zlatavé puchýřky (viz foto).



4. Hotové tortilly balte jednu po druhé do utěrky, aby zůstaly teplé a krásně měkké. Nejlepší je sníst je rovnou po upečení, pokud vám nějaké zbydou, vydrží - zabalené v utěrce - jeden až dva dny.


FAZOLOVÁ SMĚS

Tato fazolová směs je jednoduchá, chutná a výživná. Hodí se jak k samotným tortillám, tak třeba i k rýži. Pokud změníte poměr surovin tak, že do směsi dáte více rajčat a rajčatového protlkau a méně fazolí, můžete tak připravit dobrý a sytý dip k tortillovým chipsům (totopos).  

Ingredience (3-4 porce) 
  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední cibule
  • lžíce olivového oleje
  • 2 středně velká vyzrálá rajčata
  • 6 lžic rajčatového protlaku
  • 200 g suchých kidney fazolí (možné použít i konzervované fazole) 
  • 1 lžička oregána
  • 1 lžička chili 
  • sůl 
Postup 

1. Fazole si namočte den předem, ideálně na 24 hodin. Během namáčení vyměňujte vodu. Druhý den uvařte fazole do poloměkka. Po vychlazení je rozmixujte na hrubší kaši - tak, aby z nich nebyla úplná kaše, aby bylo do čeho kousat.

2. Na rozpálený olej přidejte na drobno nakrájenou cibuli a restujte do sklovata. Poté přidejte na drobno nakrájený česnek a na kostičky nakrájená rajčata. Restujte 2-3 minuty.

3. Přidejte pomixované fazole a protlak, zamíchejte a nechte 5-10 minut dusit po pokličkou. Pokud se vám směs bude zdát příliš hustá, můžete přidat trochu vody protlaku.

4. Ochuťte oreganem, chili a solí. Promíchejte a můžete podávat.

Provecho! :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat