04.06.14

Jáhlový nákyp se špenátem

Když se řekne jáhly, hodně lidí udělá takový zvláštní obličej. Pojídání jáhel mají někteří spojeni se zdravou výživou, s vegetariány a vegany, anebo s celiaky. Málokdo však už ví, že jáhly, neboli vyloupané proso, byly ještě v minulém století skoro každodenní součástí jídelníčku a naši předci z nich připravovali kaše, různé placky a polévky. Později byly jáhly z jídelníčku vytlačeny rýží, což je tak trochu škoda. Jáhly jsou totiž potravinou, která je pro nás daleko přirozenější, než právě dnes tak často používaná rýže, nehledě na velké množství minerálů, které obsahují. A také na organismus nepůsobí "kysele", oproti rýži.

Tenhle příspěvek je však o jáhlovém nákypu, a ne o jáhlách samotných, takže nechám odborného výkladu a přesunu se k samotnému nákypu. Dneska jsem ho připravovala poprvé a byl dobrý, jenom příště jáhly ještě trochu víc dosolím a přidám do nich víc špenátu. Do receptu jsem napsala, abyste použili alespoň jeden hrnek špenátu, což znamená, že můžete klidně použít hrnky dva, podle toho, jak moc jste špenátoví. Pokud vám stačí špenátu tak akorát, použijte hrnek jeden. Opravdu se vyplatí sehnat si nebo vypěstovat si špenát čerstvý, dodá nákypu úplně jinou chuť, než špenát zmražený (ten můžete samozřejmě použít také). 
Recept je na čtyři porce, ale nám se sestrou chutnal tak moc (a tak velký hlad jsme měli), že nám z celého nákypu zbyla jenom taková menší výseč. 
Kvůli vajíčkům řadím nákyp do vegetariánských receptů. Vegani by mohli vajíčka nahradit například rostlinným mlékem se sezamovými semínky a sýr tavenýrem.


Ingredience (4 porce) 
  • 1 hrnek jáhel
  • minimálně 1 hrnek čerstvého nebo mraženého špenátu
  • 3 vejce
  • půl lžičky tymiánu
  • pažitka
  • mořská sůl
  • olivový olej
  • sýr (eidam, gouda, mozarella,...) 
Postup

1. Nejprve si připravte jáhly. Nasypte je do sítka a propláchněte horkou vodou, poté dejte do kastrůlku, zalijte vodou (cca 2 hrnky vody na 1 hrnek jáhel) a vařte asi 15 minut, dokud se z nich nevyvaří všechna voda. Během vaření je dobré jáhly kontrolovat, protože voda se vyváří opravdu rychle, je tedy potřeba dávat pozor, aby se ze spodu nepřipálily.

2. Mezitím si rozšlehejte vejce, přidejte do nich tymián, trochu soli a snítek na jemno nasekané pažitky.

3. Po uvaření nechte jáhly na pár minut vychladnout a zatím si připravte špenát. Špenátové listy na hrubo nasekejte (pokud používáte mražený špenát, poduste ho v trošce vody). Až jáhly trochu vychladnout, smíchejte je v míse se špenátem a dochuťte solí. Nebojte se solit trochu víc, popřípadě směs ochutnat - z vlastní zkušenosti můžu říct, že jáhly se dosolují celkem těžko, a to nejsem žádný sůlofil :-)

4. Vzniklou směs (jáhly a špenát) dejte do olejem vymazané zapékací mísy (my jsme použily dortovou formu :-)) a zalijte rozšlehanými vajíčky s bylinkami.

5. Pečte na 190°C po dobu 20 minut. Po 20ti minutách přidejte na vrch nákypu nastrouhaný sýr (není nutný) a zapékejte dalších 5 minut.

6. Nákyp je chutná opravdu výborně s rajčaty nebo rajčatovým salátem.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat