20.05.14

Indická polévka z červené čočky

Na zeleninové kormě jsme si minule opravdu pochutnali, tak jsme se v Indii ještě rozhodli zůstat a vyzkoušet indickou polévku z červené čočky. Já jsem velký milovník luštěnin, hlavně fazolí a čočky, a na červenou čočku nedám dopustit. Při uvaření je jemnější, než ta klasická, a hlavně stačí pouze 5-10 minut varu k tomu, aby změkla.
Nechali jsme se inspirovat receptem z kartiček od Country Life, které jsou k dostání zdarma v některých zdravých výživách. Tenhle recept je moc fajn v tom, že suroviny na něj dobře seženete, narozdíl od jiných 


Ingredience (4-5 porcí, doba přípravy 20-30 minut)
  • 150 g červené čočky (celé loupané)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku na drobno nasekané
  • 1 větší brambora nakrájená na kostičky
  • 1 hustý rajčatový protlak
  • 2 mrkve nakrájené na kolečka
  • 1 litr zeleninového vývaru 
  • 2 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička mletého koriandu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička kardamomu
  • trochu chili
  • zakysaná smetana na ozdobu (nemusí být)
Postup

1. Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, poté přidejte prolisovaný nebo na drobno nakrájený česnek, všechno koření a zázvor.
2. Vše promíchejte, nechcte minutu až dvě minuty restovat, aby se uvolnily chutě a aroma, přidejte protlak, opět chvíli restujte a zalijte horkým zeleninovým vývarem.
3. Přiveďte k varu a přidejte mrkev a brambory. Vařte je tak dlouho, dokud není zelenina na zkus (ale ne úplně měkká)
4. Potom přidejte čočku a vařte dalších 5-10 minut. Po cca 5 minutách vaření ochutnejte, zda už je čočka uvařená, aby se vám nepřevařila a místo polévky nevznikla kaše.
5. Podle chuti polévku dosolte a podávejte zdobené čerstvým koriandrem a/nebo kopečkem zakysané smetany.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat