Poprvé jsem zeleninové jalfrezi ochutnala v brněnské Anapurně. Tenkrát to bylo jedno z mála indických jídel, které jsem ještě neměla. A ačkoliv mám stále nejradši klasické zeleninové kari, zeleninové jalfrezi je takovou příjemnou obměnou, nehledě na to, že je pálivější, než kari.
Se ségrou jsme si myslely, že jalfrezi je typické indické jídlo, ale po malém Google průzkumu jsme se dozvěděly, že se sice jedná o indické jídlo, ale ovlivněné čínskou kuchyní. Čínský je na jalfrezi typ přípravy, indické je všechno ostatní, tedy původ a ingredience. Jalfrezi prý vzniklo díky tomu, že indickým kuchařům zbývaly zbytky cibule a chili.
Kromě zeleniny se jalfrezi dělá také z jiných druhů masa. My jsme pro tento recept zvolily veganskou variantu.
JEDNÁ SE O VELMI PÁLIVÉ JÍDLO. Pálivost můžete snížit tak, že přidáte méně chili, nicméně úplně bez chili to není pravé jalfrezi :)
Ingredience:
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- červená a zelená chili paprička
- koriandr
- kurkuma
- cca 1 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 velká červená paprika
- cca 1/2 květáku
- zelené fazolky
- (možno přidat i jinou zeleninu, např. hrášek, mrkev, kukuřici)
- 2 hrnky pasírovaných rajčat
- 50 ml rostlinné smetany (nemusí být)
- koriandr na ozdobu
Příloha: rýže (výborná je jasmínová)
Postup:
1. Nejprve nakrájejte květák na malé kousky nebo rozdělte na růžičky. Poté ho dejte na cca 10 minut vařit do páry.
2. Mezitím nakrájejte cibuli na kostičky, prolisujte česnek, nastrouhejte zázvor a nakrájete si ostatní zeleninu (papriky, fazolky - pokud máte čerstvé a neupravené).
3. Na rozpáleném oleji osmažte do sklovata cibuli, přidejte lisovaný česnek, zázvor, chili a všechno ostatní koření. Můžete mírně dosolit.
4. Chvíli orestujte, aby se chutě spojily.
5. Poté přidejte všechnu zeleninu, řádně promíchejte, dosolte, přidejte jeden hrnek pasírovaných rajčat a trošičku vody na podlití.
Vidíte, že vody na podlití stačí málo, max tak 1 cm ode dna hrnce. |
6. Přikryjte pokličkou a nechte probublávat varem na mírnem ohni cca 15 minut.
7. Ke konci přidejte zbytek rajčat, dochuťte dle potřeby (možno přidat i více koření či soli), zamíchejte, a přilijte rostlinnou smetanu.
8. Zamíchejte a můžete podávat!
Dobrou chuť a krásné léto :)
Žádné komentáře:
Okomentovat