02.05.14

Domácí hranatá "pizza"

Když nás občas přepadne chuť na pizzu a nechce se nám utrácet sto a více korun, děláme si tenhle slaný koláč. Je jasné, že pravé pizze se nevyrovná, přesto je moc dobrý. Těsto je úplně jednoduché a zvládne ho i začátečník, v podstatě vychází z receptu na těsto na pizzu (a nejsou do něj potřeba vajíčka ani mléko!). Teď jsme si dělali levnější verzi, kdy jsme na ozdobu použili pouze žampiony, hodně cibule a eidam. Určitě doporučujeme zkusit cibulovou variantu - cibule v troubě pustí šťávu a koláč je pak krásně šťavnatý a nasládlý :-)



INGREDIENCE
  
Těsto: 
  • 8 vrchovatých lžic hladké mouky 
  • 2 lžíce oleje
  • polovina balení prášku do pečiva
  • cca 2 dcl vody
  • 1/2 lžičky soli
Na ozdobu (levná varianta):
  • rajčatový protlak nebo drcená rajčata
  • 5 středních žampionů
  • 3 cibule
  • 5 plátků sýra eidam nebo mozzarella
  • oregano, bazalka  
Dále na ozdobu: 
  • paprika (na proužky)
  • cuketa (na kolečka)
  • kukuřice (lepší zmrazená, než z konzervy)
  • hrášek (stejně jako u kukuřice)
  • olivy 
  • červená cibule
  • listový špenát
  • ......
POSTUP

1. Nejprve smícháme mouku s práškem do pečiva, osolíme, přidáme olej a postupně příléváme vodu podle potřeby. 
2. Vzniklé těsto propracujeme, pomoučíme a vyválíme do tloušťky cca 3 cm nebo i více; záleží na Vás, jak chcete mít těsto silné :-) 
3. Vyválené těsto vložíme na plech, který jsme vymazali olejem. Těsto potřeme hustým rajčatovým protlakem nebo drcenými rajčaty, posypeme bazalkou a oreganem. 
4. Zdobíme podle vlastní fantazie a chuti - my jsme na jednu část "pizzy" použily žampiony a na druhou část cibuli nakrájenou na kolečka a plátky eidamu (pro vegany tavenýr).
5. Pečeme na 180°C po dobu 15 minut. 




 

Žádné komentáře:

Okomentovat