07.03.16

Příčiny problematické pleti dle čínské medicíny a možná řešení

Stav naší pokožky odráží náš celkový zdravotní stav. Jakékoliv kožní onemocnění či potíže jsou pouze vnějším projevem problému, který má kořeny v našem organismu - ať už se jedná o psychické problémy nebo problémy somatické, například oslabení nějakého orgánu, nevhodná strava, jejímž následkem je zanešení trávicí soustavy, nebo třeba nedostatek spánku. 

V této souvislosti je zajímavé nahlédnout do čínské medicíny, která nám může poskytnout zajímavé informace co se týče kožních problémů a jejich souvislosti se stavem našeho organismu. Dle čínské medicíny je například: 

  • akné průvodcem oslabených jater a ledvin
  • tmavé kruhy pod očima značí strach, vyčerpání, přebytek mléčných výrobků ve stravě, zatížené ledviny
  • kůže zbarvená do žluta, vlhká a studená značí přetížená játra
  • špatné rozložení stravy a nevhodná výživa způsobuje příliš suchou nebo naopak příliš mastnou kůži
  • necitlivá nebo přectlivělá kůže je výsledkem potlačovaných citů atd. 
Jak můžete vidět, problematická pokožka je tedy často spojována s oslabenou funkcí zažívacího traktu, plic, ledvin nebo jater. Všechny tyto orgány společně s kůží spadají podle čínské medicíny do vylučovacích orgánů. Pokud nemáte v pořádku například střeva (oslabená, zanesená,...) odrazí se to dle čínských lékařů na vaší kůži (nečistá pleť, pupínky). 
Stav vaší pleti je také ovlivněn převládajícími emocemi - například zlost a potlačovaný hněv oslabuje játra a oslabená játra způsobují vznik akné. Ne náhodou mají dospívající, kteří často vnitřně bojují nejen s okolím, ale i sami se sebou, aknózní pleť. K ní přispívá také hormonální nerovhováha, v dospívání tak běžná. 

Pokud chcem léčit problematickou pokožku, měli bysme začít čistěním a posílením střeva, popřípadě jiných vylučovacích orgánů (játra, ledviny, plíce). 

Pro krásnou pleť je určité vhodné ve stravě alespoň omezit cukr, bílou mouku a mléčné výrobky. Při vleklejších kožních problémech však toto doporučení  nemusí stačit a tělo je zapotřebí nejprve pročistit a poté posílit. 

Dále je dobré zamyslet se nad stavem naší mysli a nad tím, jak reagujeme na různé podněty z okolí. Jsme často naštvaní a podráždění? Potlačujeme svoje city? Jsme známí tím, že se až nepřiměřeně strachujeme o sebe nebo své blízké? 

V těchto případech je dobré zaměřit se na relaxaci, dopřát si alespoň pár minut denně opravdu kvalitní relaxace, ať už je to čtení knížky, procházka v přírodě nebo jóga. V případě potlačovaných emocí je také účinné psát si deník, kde se můžete vypsat ze svých starostí, pocitů a problémů. 

Pro zdravou pleť je tedy dobré nejen upravit svůj jídelníček, ale také alespoň trochu změnit přístup k životu. 



Žádné komentáře:

Okomentovat