10.03.16

Shakshuka (rajčatová směs s vejci) - oblíbená snídaně Blízkého Východu

Prvním faktem je, že název tohoto jídla je zvláštní. Už jsem se smířila s tím, že každý na mě po jeho vyslovení divně kouká a ptá se: "Cože?!" To však nic nemění na tom, že se jedná o jedno z mých nejoblíbenějších jídel za poslední dobu. Shakshuka se dá jíst k obědu, k večeři i k snídani.

V Izraeli se údajně s tímto jídlem setkáte na každém rohu. Shakshuka je tam synonymem pro snídani. Původem je však ze severní Afriky, pravděpodobně z Tuniska. V tunisské arabštině znamená shakshuka jednoduše směs. Jedná se o jídlo, které připravíte za pár minut, nepotřebujete na něj moc ingrediencí a pokud vajíček nesníte osm, tak je i zdravé :) Tradičně se shakshuka servíruje v pánvi a host si z ní odebírá na svůj talířek. Svým způsobem mi shakshuka připomíná mexické huevos rancheros, ale bez fazolí a tortill.

Shakshuka obsahuje vajíčka, nejedná se tedy o veganský pokrm. Zkoušela jsem ale i vlastní veganskou verzi - vajíčka jsem nahradila bílým tofu nakrájeným na kostičky. Chutnalo to také dobře :)





Ingredience (2 porce): 
  • 4 čerstvá vajíčka (nejlépe domácí nebo bio chov)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • plechovka krájených rajčat
  • jedna červená nebo zelená paprika (nemusí být)
  • 1 lžička červené sladké papriky
  • půl chili papričky nebo jedna lžička chili (záleží, jak moc pálivé chcete)
  • 1 lžička kmínu
  • sůl a pepř
  • čerstvé nebo sušené bylinky (buď petržel, nebo může být oregano, bazalka)

Příprava:

1.  Nakrájejte si cibuli na kostičky a nechte ji na pánvičce zesklovatět na oleji. Poté přidejte rozetřený  nakrájenou papriku a chili.

2. Při občasném míchání opékejte na mírném ohni asi 5 minut, aby se chutě spojily, přidejte česnek a opékejte další cca 2 minuty (česnek nesmí zhnědnout!).

3. Poté pomalu přidejte nakrájená rajčata. Pokud nechcete používat rajčata z plechovky, můžete použít čerstvá, je však lepší je nakrájet na drobné kostičky a do základu (cibule, paprika, chili a česnek) přidat lžíci rajčatového protlaku, aby směs nebyla příliš kyselá.

4. Nejprve směs dochuťte paprikou, kmínem, solí a pepřem, zamíchejte a nechte "probublávat" asi 10 minut.

5. Nakonec do rajčatové směsi rozklepněte vajíčka, pánvičku přikryjte poklicí a nechte mírně povařit na dalších cca 10 minut (bílek nesmí být syrový a skelný, vajíčko by mělo být spíš "na hniličko").

6. Ke konci posypte vajíčka zelenou bylinkou.

A můžete podávat! :) Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat