03.03.16

Papriková polévka

Paprikovou polévku jsme poprvé vařili ze zvědavosti, nikdy předtím jsem jí nejedla. Myslela jsem, že bude zvláštní, ale dost mi zachutnala. Paprika je velmi dobrá na trávení a obsahuje hodně vitamínů C, A a B. Po povaření se sice část vitamínů ztratí, stále si však zachovává vysokou výživovou hodnotu také díky vysokému obsahu nerozpustné vlákniny.

Pokud chcete, aby byla polévka pálivější, můžete do ní přidat nasekanou chili papričku nebo špetku chili. Červená paprika má sama o sobě zahřívající účinek, přidáním chili se tedy zvýší termický účinek. Ideální v chladném počasí :)



Ingredience:
  • 1/2 kg červených paprik (cca 3 kusy)
  • 2 menší rajčata
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • rozmarýn
  • bazalka
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 a půl litru zeleninového vývaru
  • sůl
  • mletá sladká paprika 
Postup:

1. Všechnu zeleninu nakrájejte na malé kousky.

2. Na oleji zpěňte cibulku, přidáme česnek, rozmarýn, bobkový list a chvíli restujeme.

3. Poté přidáme nadrobno nakrájené papriky, rajčata a protlak. Zamícháme, zalijeme vývarem a necháme 10-15 minut povařit. Po cca 15 minutách zkonrolujte, zda jsou papriky měkké, pokud ano, můžete mixovat, pokud se vám zdají tužší, můžete ještě chvíli vařit.

4. Nakonec polévku rozmixujte, dochuťte solí, zamíchejte a můžete podávat.

Žádné komentáře:

Okomentovat